Jeg en digital immigrant.

De som er vokst opp i det digitale nettsamfunnet, kalles digitalt innfødte (digital natives), mens de som har vokst inn i det, kalles digitale immigranter. Som immigrant er du en som flytter eller «drar til å bosette seg i et fremmed land». Og det fremmede landet er den digitale verden. Den største forskjellen mellom immigranter og innfødt er ikke at de ikke bruker de digitale tjenestene men hvilken måte de bruker de på. De digitale innfødte setter ikke spørsmålstegn ved å være tilgjengelig, de ser heller ingen begrensning av å være i det offentlige rom. Facebook er en slik digital arena der bilder og synspunkter blir i mange tilfeller ukritisk lagt ut. Vi innvandrende tenker nok mer på konsekvensene en de Innfødte. De tenker i liten grad på at bilder og tekst blir liggende igjen til evig tid. Der innfødte ukritisk utforsker alt nytt som kommer innenfor digitale tjenester, prøver jeg som immigrant og forutse hvilken nytte jeg kan ha av dette.

Det er også stor forskjell på hvordan innvandrerne og de innfødt leser informasjon på nett, vi som immigranter har vokst opp i en tekstbasert kultur og vi søker automatisk øverst til venstre hjørne på skjermen. Mens den innfødte tar et raskt overblikk av hele skjermen for å se om det er noe av interesse.

Jeg kaller meg selv en digital immigrant i sær når jeg ser på mine barn og hvordan deres digitale hverdag er i forhold til min i mine barneår.  Jeg er innhentet av den digitale verden. Eller som de kaller det en digital immigrant. I dag er stort sett det jeg gjør, om det er skolearbeid, jobb eller kontakt med venner å bekjente  fore går i den digitale verden. Hverdagen min i dag består av mobiltelefon og arbeidsplassen min foregår stort sett på nett. Kontakt med både venner, bekjente og foretningsforbindelser foregår også i stor grad på nett. Enten via e-post, asp løsninger eller Facebook.   Denne kunnskapen har jeg mått tillært meg sakte men sikkert slik at jeg ikke skal falle utenfor både det sosiale – og arbeidslivet. Mine barn (digitale innfødte) tar alt den digitale verden som en selvfølge. De ser på TV, spiller og kommuniserer med andre på internett og ikke bare i nærområdet men de har hele verden som sin arena. Min 11 år gamle sønn har ett mye større engelsk ordforråd en jeg noen kan kommer til å tilegne meg.

Det forbauser meg stadig vekk hvor lett jeg kan finne informasjon og få tilgang til mange av tjenester. Mens de innfødte tar det som en selvfølge, de er alltid på nett og har hele verden som sin sosiale arena, så er min bruk nesten utelukkende fordi den kan gjøre hverdagen min lettere.

Så, hvorfor kaller jeg meg en digital immigrant?

Da jeg vokste opp på 70 – 80 tallet, hadde ikke mobiltelefon eller internett gjort sitt inntog ennå. Vi hadde ikke en gang TV og telefon i mine første barneår. Jeg husker gått hvor skrekkslagene vi var til datamaskinene og alle snakket om at ”dataen kom til å ta alle jobbene fra folk”. Voks opp i en industribygd der fleste parten jobbet på fabrikken og de med gru ventet på alle robotene som skulle ta over jobbene deres.

På slutten av 80 tallet da det ble spådd at alle hjem kom til å ha minst 1 hjemme pc, det hørtes helt uvirkelig ut. I dag har min husstad 5 PC + Ipad. Mine barn lurer stadig vekk på hva vi gjorde når vi var små som ikke hadde tilgang til internett, tja vi holdt på med:

Brettspill ,der vi  satt rundt et bord og spilte mens vi småsnakket , spiste og drakk litt og ikke minst hadde blikkontakt. I dag sitter de nå i hvert sitt hus med hver sin PC og spiller mot hverandre. Og eventuell blikkontakt er på web kameraer. De sitter å chatter med flere om gangen samt de spiller spill og følger med på andre sosiale medier.

Leksikon var noe som før ble gitt ut i store bok bind. Det var dyrt i innkjøp og ikke alle familier hadde råd til dette. I dag har blitt tatt over av Wikipedia og andre opplysnings enheter på nett. Og tilgjengelig for alle.

For å få med oss værmeldingene måtte vi lytte til vær nyhetene på radio eller TV. Dette ble sendt bare til faste tider i løpet av dagen. I dag kan de sjekker værmeldingen på nett døgnet rundt.

Vi bestiller biletter til både reiser og fornøyelse på nett. Her kan vi sjekke ut både beliggenhet, priser, været, shopping med mer. Før måtte en kontakte et reisebyrå for å kunne kjøpe seg en reise. Skulle man i Teater eller kino fikk man kjøpt billetter på stedet, eventuelt ringt og holdt av billetter.

Aviser og bøker finnes fortsatt i papir form men de finnes også på nett og nettbaserte nyhets- og informasjonskilder ser ut til å øke markedsandelen.

Har satt CD spilleren på hylla og de gamle vinylplatene ligger som en kuriositet på loftet i dag (dog har de fått en ny vår blant spesielt interesserte) da jeg når har tilgang til I tunes, de beste cd-ene har jeg lastet ned på min pc. Ny musikk henter jeg fra I-tunes og lignende distribusjonskanaler. Vi som immigranter forholder oss også mer til lover og regler. Dette har vi lært fra det analoge industrisamfunn.

Interaktive skolebøker brukes i skolen. I dag gjør mine barn en hel del av leksene og øvingene via internett og interaktive bøker.

Handling av alle mulige produkter på nett. Der vi før måtte kanskje både planlegge å reise langt for å få tak i varene vi ønsket, så er det bare et tastetrykk unna nå.

Brevskolen besto av tilsendte oppgaver som ble besvart i brevs form og sendt fysisk med posten. Der de ble åpnet, lest og besvart av studieansvarlig så sendt tilbake i brevs form med kommentarer.

Brev skole har gått til Internett skole. Videoforelesninger kontakt med læreren og medelever via nettet. Innsendelser av oppgaver går via nette enten som vedlegg i mail eller på blogg. Tar ikke en gang sekunder før vi kan lese det i andre enden.

Det er forskjell på de som har flyttet inn og de som er innfødt. Denne siste gruppen er blitt karakterisert på forskjellige måter. Don Tapscott (1999) kaller dem for n-generasjonen, n for nettsamfunn, mens Marc Prensky (2001) kaller dem digital natives, i motsetning til digital immigrants og Wim Veen (2006) kaller dem for homo zappiens.

De digitale innfødte lager sin egen samfunnslogikk, de har sine egne verdinormer og kommuniserer på en helt annen måte noe som kan fortone seg for oss digitale immigranter som ukloke og lite smart.

De er ikke redd for å utlevere seg selv verken med bilder eller tekst i nettsamfunnet og janteloven slik vi har blitt oppvokst med eksisterer i en helt annen form. Det er lov å hevde seg selv og si at jeg er god kanskje også best. Noe vi stadig har sett konsekvensene av da arbeidsgivere sjekker sosiale medier om personer før ansettelse. Da er det ikke like moro å ha utlevert seg selv enten i bilde eller tekst.

Visjonen om å bli rik er mer levende for digitale innfødt via den informasjonen de hele tiden har tilgang til. Å de har ikke de samme sperrer som vi digitale immigranter stort sett har med oss og som janteloven sier ”du skal ikke tro du er noe spesielt”

De kan bruke og utnytte teknologien. De har et stort nettverk og de vet hvordan de kan bruke nettverksamfunnet for å utveksle kunnskap. Der vi bruker bruksanvisninger for å finne ut hvordan ting skal løses. Kontakter de nettsamfunnet og utveksler erfaringer derfra.

Der vi digitale immigranter er forsiktig med å bruke og laste ned fra nette da vi har lært at det vi ikke har kjøpt eier vi heller ikke ser ikke den innfødte noe galt i å laste ned  alt som er tilgjengelig på nettet.

De digitale innfødte leker seg gjennom nett teknologien mens vi digitale immigranter føler oss frem i det digitale nettsamfunn.

Fakta opplysninger og inspirasjon har jeg hentet fra boka ” Digitale økonomien av Arne Krokan” samt artikkel http://arnek.wordpress.com/oppvekst-i-det-digitale-nettsamfunnet/

 

 

 

Om linda244

Husmor, yrkesaktiv og student
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

1 svar til Jeg en digital immigrant.

  1. Tilbaketråkk: Våre Digitale barn | annelinharris

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s